Varför firar vi Lucia?

Varför firar vi Lucia? Luciafirandet är en av de mest älskade traditionerna i Sverige och något jag själv alltid ser fram emot varje år. Det är en högtid som lyser upp decembermörkret och sprider en känsla av gemenskap, ljus och värme. Men varför firar vi egentligen Lucia? Var kommer traditionen ifrån, och hur har den utvecklats genom tiderna?

Luciafirandets ursprung

Luciafirandet har både kristna och förkristna rötter. Namnet Lucia kommer från det latinska ordet lux, som betyder ljus, och firandet är kopplat till helgonet Sankta Lucia från Syrakusa i Italien. Hon levde på 300-talet och blev martyr för sin tro. Enligt legenden hjälpte hon de kristna i Romarrikets katakomber genom att bära en ljuskrona på huvudet, så att hon kunde ha händerna fria att bära mat och förnödenheter.

Men Luciafirandet i Sverige har också äldre, folkliga inslag. Den 13 december inföll tidigare på årets mörkaste natt enligt den gamla julianska kalendern, och många trodde att övernaturliga krafter var särskilt aktiva just då. För att mota bort mörkret och onda väsen hölls fester och ljuståg, vilket kan ha bidragit till den tradition vi har idag.

Hur Luciafirandet blev en svensk tradition

Det moderna Luciafirandet i Sverige började på allvar på 1700-talet i Västergötland. Det var först på herrgårdar och i högre samhällsskikt som unga kvinnor klädde sig i vitt och serverade kaffe och lussebullar till familjen. I mitten av 1800-talet började traditionen spridas till fler delar av landet, men det var först på 1900-talet som Lucia blev en riksomfattande högtid.

Svenska Dagbladet höll den första officiella Luciaomröstningen 1927 i Stockholm, och därmed fick traditionen ett nytt genomslag. Sedan dess har Luciafirandet utvecklats till en fast tradition i skolor, arbetsplatser och hem runt om i landet.

Luciatåg och dess symbolik

Jag minns hur jag som barn deltog i mitt första luciatåg. Det var magiskt att se alla ljusen lysa upp mörkret. Luciatåget består traditionellt av:

  • Lucia – bär vit klänning och en ljuskrona.
  • Tärnor – bär vita kläder och ett rött band.
  • Stjärngossar – bär konformade hattar med stjärnor.
  • Pepparkaksgubbar och tomtenissar – ett nyare inslag som gör tåget mer lekfullt.

Sångerna är också en viktig del av firandet, och den mest kända sången, "Sankta Lucia", sjungs alltid på svenska men har sitt ursprung i en napolitansk melodi.

Lucia i dagens Sverige

Idag firas Lucia på många olika sätt. Skolor och förskolor arrangerar luciatåg, arbetsplatser har ofta firanden och många svenskar tänder ljus och bakar lussebullar hemma. Det är en högtid som fortfarande betyder mycket för många, och jag ser den som en fin påminnelse om ljusets kraft i mörka tider.

Det har också förts en debatt om hur Luciafirandet ska se ut, om traditioner ska förändras och om vem som får vara Lucia. Men för mig handlar Lucia mest om gemenskap och ljus, oavsett detaljerna kring firandet.

Slutsats

Luciafirandet har sina rötter i både kristna legender och gamla folktraditioner. Oavsett ursprung har det blivit en högtid som vi i Sverige håller varmt om hjärtat. För mig är Lucia en dag då vi får en stund av ljus och eftertanke mitt i vinterns mörker – och det är värt att fira.


8 feb. 2025